Op zaterdagochtend 20 juni is oud-molenaar Tom Bos overleden.
De wieken van molen Kijkduin staan in de rouwstand.
Tom Bos heeft molen Kijkduin in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw weer maalvaardig gemaakt; elke zaterdag liet hij bezoekers van de molen kennismaken met het prachtige monument en met het eeuwenoude molenaarsambacht. 
Tom Bos was daarvoor vanaf de zestiger jaren in de leer geweest op molen 't Roode Hert in Alkmaar. Arie Berkhout, één van de laatste beroepsmolenaars van Noord-Holland, heeft daar veel van zijn kennis overgedragen aan Tom Bos. Tom heeft -op zijn beurt- aan veel van de huidige vrijwillige molenaars in Noord-Holland zijn kennis overgedragen.
Voor zijn verdiensten is Tom Bos door de burgemeester van Schoorl onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Waarbij we graag op deze plaats in herinnering willen brengen dat deze onderscheiding werd verleend, mede vanwege de inspanningen van Tom Bos om te voorkomen dat in Alkmaar het gebied tussen de Nieuwe Schermerweg en de Hoornse vaart  volgebouwd zou worden. Het huidige natuurgebied Oudorperhout is daarvan het resultaat; het ontwerp van dit gebied komt van de tekentafel van Tom Bos.

De molenaars van molen Kijkduin wensen de familie van Tom Bos veel sterkte.

 

 

 

We wensen al onze klanten en bezoekers

een gezond jaar, waarin weer veel gebakken kan worden

** op zaterdag 2 januari 2021 is de molenwinkel open **

Na de nodige aanpassingen is de winkel van molen Kijkduin

op 4 juli 2020 weer veilig open gegaan,

elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
Er is één klant tegelijk in de molen welkom.

Het bezoeken van de molen is helaas tot nader orde nog niet mogelijk.

 

Op 11 juli 2019 zond de BBC een (zeer) korte documentaire uit over het ambacht van de Nederlandse korenmolenaar.
Het filmpje is -in opdracht van de BBC-  is gemaakt door videograaf Michelle Potters uit Amsterdam.

 

 

(Meer zien en lezen over de Groenvelder molen, waar molenaar Fred Prins woont.)

 

Korenmolen Kijkduin kreeg ook dit jaar weer veel waardering bij de Rabobank Clubkas Campagne.
Zonder extra publiciteit door de molenaars waren de stemmen van de Rabo-leden goed voor een bedrag van € 584,59.

Daar zijn de molenaars heel blij mee, want er wordt gespaard voor een kleine houten mengketel.
Daarnaast vraagt het verder verbeteren van beide maalkoppels tijd en geld van de molenaars.

We zijn alweer heel blij!!

 

De wind waaide uit Noord, de molen draaide in vreugdetooi

 

 
Zaterdag 11 mei trok Korenmolen Kijkduin een record aantal (ruim 350) bezoekers: Fietsers, wandelaars, dorpsbewoners,  kampeergasten van Buitenduin... Het was een gezellige drukte rond de molen! In de molen konden kinderen handmalen; geholpen door Bauke Hobbs die daar jong en oud uitlag gaf over het maalproces; over het grote koppel maalstenen en het kleine handmaal koppeltje. Het zelf gemalen meel kregen zij in zakjes mee. Regelmatig namen molenaars Louis van der Veer en Tessa Krop groepjes bezoekers mee voor een rondleiding om- en in de molen. Op de luizolder werden presentaties vertoond over de werking van korenmolens, over de molenaars van Kijkduin en over de vroegere industriemolens in de jaren 20 van de vorige eeuw. 

Opvallend veel kinderen kwamen dit jaar op de molen af. Met Doe boekjes en molen-bouwplaten op zak, bezochten zij en hun ouders, opa’s en oma’s ook de tegenoverliggende tuin van Buitenduin. Daar werden zij ontvangen met limonade. Er kon worden gekleurd en ook het koekjes bakken was een groot succes. Bezoekers konden gratis koffie krijgen met molenkoekjes van bakkerij Mol. 

In de tuin schoven steeds meer gasten aan op het terras of het veld tussen molen en boerderij; Troubadour Bert van Baar verzorgde ook dit jaar een vermakelijk muzikaal programma. Toen ook Grootorkest De Toekomst om 12.00 de liedjes kwam begeleiden, had zich voor de molen een spontaan buitentheater gevormd. Jong en oud genoot van dit feestje rond de molen. 

"Het was een samenzijn van jong- en oud Schoorl; Een ontmoetingsplek bij de molen; Ouderwets gezellig; Net een dorpsfestival..." lieten omwonenden weten.